Extra activiteiten voor kinderen


Op de dagverblijven werken we aan de hand van thema's. Wij werken met een Piramide-jaarplanning waarin verschillende thema's worden behandeld. Dit zorgt dat de muren steeds weer opnieuw gevuld worden en het een uitdaging blijft hier weer leuke activiteiten voor te bedenken. De vanzelfsprekende thema's komen aan de beurt, als Sinterklaas en Pasen, maar we hebben ook wel eens activiteiten bedacht aan de hand van het thema vervoer, lichaam of culturen.

De activiteiten die wij aanbieden zijn altijd op de ontwikkelingsfasen van het kind afgestemd. Zelfs met de baby's kun je knutselactiviteiten plannen, als vingerverven of stoffen plakken. Maar de meeste activiteiten zijn spel. Als kiekeboe, liederen zingen, maar ook samen met het kind het speelgoed ontdekken. Denk ook aan de lichamelijke activiteiten zoals de benen masseren, kietelen en knuffelen. In de dreumesleeftijd kunt u denken aan activiteiten als verven, tekenen, plakken, maar ook verstoppertje spelen, gezamenlijk liederen zingen of muziek maken. Ook de peutergroep knutselt wat af, maar er worden eveneens veel boeken gelezen, gezongen en fantasiespelletjes gespeeld, er zijn verkleedspullen. Verder proberen we elke dag naar buiten te gaan. In de tuin, met de bolderkar op pad, of met de grote kinderwagen voor de baby's.

Verder organiseren we maandelijks ‘speciale’ activiteiten. Dit kan buitenhuis zijn denk aan een bezoekje aan de dierentuin, een kinderboerderij, musea’s, bibliotheek, theater, strand, speeltuin of het bos. Maar we hebben niet alleen uitjes buitenshuis. Ook op het dagverblijf proberen we in de vaste dagritmes af en toe wat afwisseling te brengen met een interne workshop zoals dansen, yoga, babymassage, muziek en voorlezen of een voorstelling.

Veiligheid staat voorop, en bij een uitje zitten de kinderen altijd in de bolderkar, behalve als we op een overzichtelijke, afgesloten plek zijn, zoals bijvoorbeeld een speeltuin.

De activiteiten op de BSO zijn weer net wat uitdagender. Zo zijn er vogelhuizen beschilderd, schilderijen op echt schildersdoek gemaakt, doen ze veel aan koken en bakken en is er een dans ingestudeerd en opgevoerd tijdens het winterfeest. Kinderen zijn niet verplicht om aan de BSO activiteiten deel te nemen. Kinderen moeten al zo veel op school, dus het belangrijkste vinden we dat ze op de naschoolse opvang het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn. Dat de ruimte en de aangeboden activiteiten aansluiten bij ieder individueel kind. Door zowel aandacht te besteden aan rustige loungehoeken, als speelhoeken en knutseltafels. En als ze een keer liever niets doen, is dat ook goed. Maar we kunnen de kinderen wel stimuleren verschillende gebieden in zichzelf aan te spreken. Door zelf enthousiast te zijn. Door zin te hebben in de dag en verwonderd te zijn over wat er nog allemaal zal gaan komen. Door open te staan voor de kinderen en al hun gekke invallen. Door te beginnen bij de beleving van het kind en dit verder uit te bouwen. En dan blijkt bijna altijd dat ze het alleen maar ontzettend leuk vinden wat we allemaal doen op de BSO!
DutchEnglishFrenchGermanSpanish
Werken bij