Pas op voor teken!

Pas op voor teken!

Voor het eerst is via Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar waar teken bijten.
Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen.
Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd.
Dit verhoogt de kans op de ziekte van Lyme. Dit meldt het RIVM. Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter.
Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien.
Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit.
Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Gebruik zo nodig een vergrootglas en een spiegel voor plekken die u zelf moeilijk kunt zien of vraag iemand anders om u op teken te controleren. Controleer ook uw kleding. Haal teken weg die op uw kleding zitten. Zitten ze vast, was uw kleding minimaal 30 minuten op 60 graden of stop het in de wasdroger.
Haal teken snel weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Wat moet u doen als u of uw kind een tekenbeet heeft?
• Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
• Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
• Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk.
Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing.
• Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:
• Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
• Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
• Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten
Probeer tekenbeten te voorkomen én controleer je kinderen en uzelf altijd goed op teken!
Handige links:
Tekenweetjes | GGD Reisvaccinaties
https://www.tekenradar.nl/

DutchEnglishFrenchGermanSpanish
Werken bij