Aanpassing RIVM advies over verkouden kinderen 0-6 jaar.

Aanpassing RIVM advies over verkouden kinderen 0-6 jaar.

De afgelopen tijd het onderwerp van de dag. Kinderen die geweerd worden bij de kinderopvang met een neusverkoudheid.

Jonge kinderen zijn veelvuldig neusverkouden en worden nu veelvuldig geweerd omdat neusverkoudheid  een symptoom van COVID-19 kan zijn. Bij kinderen verloopt COVID-19 echter niet ernstig en hun rol in de transmissie van COVID-19 lijkt beperkt te zijn.

Flowerkids en veel kindercentra’s met ons, belangenvereniging Boink, de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen wilden graag dat het RIVM haar adviezen zou aanpassen.

Op 16 juni kwam het nieuws naar buiten dat het RIVM haar advies zou hebben aangepast en dat de kinderopvangbranche al ingelicht zou zijn. Echter dit was niet het geval. Pas vandaag hebben wij telefonisch contact gehad met de GGD. Zij hebben bevestigd dat de nieuwe adviezen vandaag verwerkt worden in de LCI-richtlijnen, de handreiking en op de RIVM-website.

Dit betekent dat wij vanaf vandaag (17 juni 2020) het beleid kunnen versoepelen en kinderen met neusverkoudheid ZONDER koorts weer onze opvang mogen bezoeken, behàlve :

  • Als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie.
  • Óf als zij een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij COVID-19. 

Wij zijn verplicht clusters van 3 of meer kinderen in een groep met verdenking op COVID-19 te blijven melden aan de GGD.

Ook is het belangrijk dat kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid getest worden op COVID-19 als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie of deel uitmaken van een uitbraakonderzoek. Uiteraard kunnen kinderen met neusverkoudheid ook getest worden op indicatie van de behandelend arts of op verzoek van de ouders.

Voor alle informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM.  

DutchEnglishFrenchGermanSpanish
Top